Tips & Råd

Tips och Råd


Funderar du på att skaffa en hundvalp? Så kul! Du kommer inte att ångra dig förutsatt att du tänker efter FÖRE. 

Här kommer några av mina tips till dig som går i valptankar. 


Vilken hundras ska jag välja?

Val av hundras är nog den svåraste delen när det gäller att skaffa hund och ju mer vänner du frågar om råd, desto fler svar får du nog. 

Ett hundval är mycket personligt och sker ofta med hjärtat. Men det finns några viktiga aspekter att ta hänsyn till om livet med hund ska bli lyckat. 

Välj inte bara en söt hundvalp. Alla valpar är söta men de är inte valpar speciellt länge. Hundar är fullstora innan de hinner fylla 1 år, vissa redan vid 6 månader. 


Titta inte bara på valpannonserna på Blocket utan läs först på vad olika hundraser är avlade för. Dvs vad kommer hundens motivation att vara.

En jakthundsras kommer att ha nosen i backen och söka vilt. Den behöver motion och daglig mental stimulans. Även när det är snöstorm eller regnoväder.

En spets eller en larmande hund kommer att vilja skälla. Inte så bra om du bor i lägenhet. Vakthunden kommer att vakta osv. 

Hundar som är avlade för att arbeta kommer att behöva daglig mental stimulans för att må bra. Annars blir de problemhundar. 


Hundar med päls kommer att behöva borstas (vissa dagligen) och vissa behöver regelbundet trimmas vilket kan vara svårt, hårt arbete eller dyrt. 


Det är också en myt att det finns hundraser som passar allergiker. Är du en allergiker så testa valpen innan du köper den. 


Länk till Svenska kennelklubbens (SKK's) hundrasregister>>


Blandras eller renrasig hund?

Hunduppfödare som föder upp renrasiga hundar under kontroll och regelverk finns samlade under Svenska kennelklubbens (SKK) paraply. De har regler att följa och deras valpar registreras i en databas som är öppen för alla att läsa. Länk till SKK's hunddatabas>>

Här är det mindre risk för att du blir lurad eftersom valpen har en doldafel-försäkring och du får köpeavtal, stamtavla, vaccinationsintyg osv med din valp. 


Köper du en valp från en uppfödare eller privatperson som inte är medlem i Svenska kennelklubben så betraktas dessa valpar som blandraser oavsett vad hunduppfödaren säger. Finns det ingen stamtavla som visar hundens härstamning i flera generationer så är det en blandras du köper. 

Vad är det skäligt att betala för en blandras? Uppfödare av blandraser har betydligt lägre kostnader för sin valpkull och valpen går inte att försäkra i fullvärdet.


En stor missuppfattning är att blandraser är friskare än renrasiga hundar. Det stämmer inte. Renrasiga hundar har fått stor kritik i media gällande osund exteriör. Med all rätt! Hundutställningar har bidragit till att vissa hundraser har utvecklat allvarlig exteriör osundhet som i vissa fall är djurplågeri. Vissa hundraser kan idag knappt andas, vissa har så tunga huvuden så att de knappt kan se, vissa har så mycket överbliven hud att de har svårt att röra sig osv. 

Hundar liksom andra tamdjur, har rätt att hållas sunda så att de kan leva ett fullgott liv. 

SKK har uppmärksammat detta och driver idag ett hårt arbete för att hindra denna utveckling. På SKK's hundrasregister finns ett dokument som heter RAS (rasspecifik avelsstrategi). Detta dokument måste alla rasklubbar skriva och hålla uppdaterad. Funderar du på en specifik hundras så läs gärna detta dokument för den rasen innan du åker och tittar hos några uppfödare. 


En annan risk när du köper en valp från en privatperson eller från en uppfödare som inte är medlem i SKK är att det finns en risk att du köper en smuggelhund. De som säljer smuggelhundar drar sig inte för att ljuga dig rätt i ansiktet och de drar sig inte för att utsätta små valpar för stort lidande för att tjäna sina pengar.

Men det finns flera varningstecken som du bör se upp med. 

Tiken skall alltid finnas med sina valpar åtminstone upp till 8-12 veckors ålder. Finns inte tiken så är något fel. Finns tiken men ni får inte träffa henne så är något fel. 

Finns det inga dokument så är allting fel. Finns det dokument så läs dem noga. Förfalskade dokument är vanligt vid smuggelhundar. Är det rätt ras på pappren, är det rätt datum, är det rätt chipnummer osv. Ifrågasätt om ni köper hos en privatperson och inte hos en uppfödare som finns med hos SKK. 

Finns det dokument men ni får dem vid ett senare tillfälle så är detta en bluff. Även importerade hundar har dokument som visar att de är registrerade hos SKK. Säger säljaren att SKK inte har hunnit med att registrera om valpen i Sverige så vänta tills att det finns riktiga dokument. Annars är något fel.

Likaså gäller det med vaccinationsintyg. Valpen ska vara chipmärkt och det ska finnas dokument som visar att valpen är avmaskad och vaccinerad hos en riktig veterinär. 

Det finns så många valpar på marknaden så försök att vara förnuftig och tänk till innan ni tar hem valpen. 


Stor hund eller liten hund?

Att välja en stor hund kan få vissa konsekvenser. Större bil, mer hundmat går åt osv. En liten hund kan lätt bli rädd i ett hem med en stor familj. 


Hane eller tik?

Om du ska ha en hane eller en tik, kan vara ett annat svårt val. Tiken löper oftast två gånger per år vilket kan vara jobbigt om du vill tävla eftersom löptikar ofta inte får vara med på tävlingar eller om du har många hanhundar i din närhet. 

En hanhund kan bli jobbig om du har många löptikar i din närhet men hur jobbig din hanhund kan bli, hänger ofta ihop med ditt val av hundras. 


Val av uppfödare

När du väl har valt vilken ras du vill ha så vill jag rekommendera dig att besöka ett par uppfödare av den raser för att titta på ett antal vuxna hundar. Du får då en uppfattning om hur stora de blir, hur livliga de är, hur hundarna fungerar i grupp osv. 

Alla uppfödare pratar gott om sin uppfödning och om sina hundar så var beredd på det. 

Efter dina besök så sök på nätet om information om uppfödaren. Det finns ofta en hel del information att hämta. Viss information är bra och andra är mindre bra. Någonstans mitt emellan finns sanningen. 


Det går också bra att kontakta rasklubben. Varje hundras har en klubb som gärna tar hand om framtida valpköpare. 


Får ni inte se tiken ihop med sina valpar så köp inte valp från den kullen. Det är ett stort varningstecken. 

Får ni röra er fritt i huset eller får ni bara vara i ett rum? Finns det hundburar uppställda? Båda dessa är också varningstecken. 


Fråga uppfödaren om denne erbjuder någon form av support? Vissa uppfödare håller regelbundet kontakt med sina valpköpare och vissa har med jämna mellanrumm också valpträffar för sina olika valpkullar. Vissa uppfödare erbjuder träning och andra kommer gärna och hälsar på för att se hur deras valp har det. 


Var kan man få mer hjälp?

När du har kommit hem med din valp så ska du anmäla dig till en valpkurs. Gör det direkt så att du kommer med. Det är ofta hårt tryck på valpkurserna. 

Du kan också kontakta mig för att få en privatkurs om du vill ha en specialanpassad kurs för tex din familj och med din valp. 

Det finns också en hel del bra böcker och filmer att titta på. Kontakta mig så kan jag ge dig lite tips. 


När du lyssnar på goda råd som vänner och bekanta ofta erbjuder i all vänlighet, så försök att sålla informationen och gå till dig själv.

Tänk, känns det rätt? Vilken sorts relation vill jag ha med min valp?


Lagen

I lagens mening är en hundvalp en komsumentvara och samma regler gäller som om du köper ett kylskåp eller en tv.

En uppfödare har ingen rätt att ta tillbaka valpen när den är såld.

Alla svensksålda valpar där uppfödaren tillhör SKK ska säljas med en dolda-fel-försäkring. Den ska gälla i 3 år. Enligt konsumentköplagen är en person som sålt en valp skyldig att ersätta köparen för dolda fel som uppkommer hos hunden. Dolda fel-försäkringen består av två delar; livförsäkring och veterinärvård.

 

Lycka till!