Frågor & Svar

Vanliga frågor & svar


Här kommer svar på några av de vanligaste frågorna som jag får. 

Finns inte din fråga med här så kan du alltid kontakta mig


Hur går en utredning till?

Jag kommer helst hem till dig men bor du en längre bit ifrån Jönköping där jag finns, så kan du komma till mig istället. Jag tar betalt för att åka utanför Jönköping.
Din hund beter sig troligtvis mest avslappnat och "som sig själv" när den är hemma och i sin vanliga miljö. Därför vill jag gärna komma till dig. 


Första mötet handlar om att jag ställer frågor för att kunna samla in så mycket information som möjligt om hunden, uppfödaren, ägaren, miljön som hunden lever i, vad den får göra, vad den får för mat, vilka sjukdomare den har haft osv osv. Alla aspekter som kan påverka en hunds personlighet. 

Inför ett sådant möte så kan du förbereda dig genom att plocka fram stamtavlan om en sådan finns och notera allt som du kommer på och som gäller hunden. Även händelser i familjen är bra för mig att få kännedom om, tex sjukdom eller skilsmässa. 

Sedan går jag hem och analyserar all den information jag har fått in och sätter ihop en åtgärdsplan. 

Vi träffas sedan en andra gång för att gå igenom min analys samt åtgärdsprogram. 


Vad händer efter en utredning?

När jag har presenterat analys och åtgärdsplan så finns där säkert flera saker att fundera över, saker att ändra på och eventuellt så har jag rekommenderat att ni också bör träna på något. 

Det är alltid upp till dig som hundägare, vilken väg du vill gå. 

Jag erbjuder givetvis efterföljande träning om utredningen kommer fram till detta. 


Gäller tystnadsplikt?

En seriös hundpsykolog jobbar alltid under tystnadsplikt. 

Ibland kan det vara bra att hundpsykologen får kontakta någon annan för att diskutera er hund men då måste ni ge tillstånd till det. 


Hur vet man att man har vänt sig till en bra hundpsykolog?

Det kan vara svårt att hitta en bra hundpsykolog. Yrkestiteln "Hundpsykolog" är inte skyddad och därför kan tyvärr vem som helst kalla sig det. 


Men det finns några saker man kan tänka på. 

  • Har den här hundpsykologen blivit rekommenderad av någon du har förtroende för?
  • Vilka utbildningar har hundpsykologen? En seriös hundpsykolog brukar ha en sida där hen berättar om sina utbildningar. 
  • Är Hundpsykologen medlem i Sveriges Hundföretagare? Sveriges Hundföretagare är en branschsorganisation. Sveriges Hundföretagare enar hundföretagare med etiskt hundtänk, och hög kvalitet på sina tjänster och med modern och konstant uppdaterad kunskap inom hund.

Sveriges Hundföretagare grundade H-märket - en officiell kvalitetsstämpel inom hundbranschen.

De hundföretagare som är H-märkta delar organisationens etiska värdegrund och filosofi. Dessutom finns en funktion för missnöjesanmälan


Förutom att du hittar en hundpsykolog som verkar veta vad den gör, så är det personkemin som är viktig. Du ska känna dig trygg med din hundpsykolog och vill du vända dig till någon annan pga att du inte känner att personkemin är ok så säg till direkt. En seriös hundpsykolog hjälper dig att hitta till en annan kollega. 


Fler frågor kommer att läggas till här.